PIT-EIFFAGE

Renovatie basisschool Het Talent – Borgerhout

  • Werftype: Renovatie
  • Bouwheer: Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen
  • Architect: GAB Architecten
  • Aanvang der werken: November 2020
  • Einde der werken: Juli 2022
  • Bedrag: 3.269.744,22 euro

De verbouwing van basisschool het Talent was op verschillende vlakken een uitdaging. Oorspronkelijk was het voorzien om de 4 bestaande blokken te renoveren, echter bleek al snel dat de 2 laagbouwen stabiliteit technisch niet in orde waren. Er werd dan ook beslist om deze gebouwen af te breken en volledig opnieuw te bouwen. De beide gebouwen, die dienst doen als kleuterklassen en polyvalente ruimte, zijn langs de buitenzijde voorzien van een kunsthars gevelbekleding met onregelmatig patroon en verspringende ramen, wat langs de buitenzijde een speels effect geeft. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van alle hedendaags comfort, met veel lichtinval, vloerverwarming en een mobiele wand en gordijn om de ruimtes naar wens aan te passen. Om wat extra groenoppervlak te voorzien in het centrum van Borgerhout, werd op de daken een groendak aangeplant.Daarnaast werden ook de 2 hoofdgebouwen aangepakt. Blok A, waar zich het onthaal van de school bevindt, werd langs binnen en langs buiten in een nieuw jasje gestoken met nieuwe ramen en nieuw meubilair. In blok B waren de werken nog iets uitgebreider. Vanaf de 1e verdieping is dit gebouw verder uitgebreid met een aanbouw. Op het gelijkvloers bleef ruimte voor een doorgang met een nieuwe schoolpoort en aan de achterzijde een stalen vluchttrap. Verder werden alle technieken vernieuwd en is ook hier de binnenzijde volledig aangepakt, met onder andere een nieuwe sportzaal met speciale turnvloer.Zowel gebouw A als B werden langs de straatkant bekleed met steenstrips met een kleurrijk patroon en op enkele ramen werden folies met een foto geplakt, zodat de school een aantrekkelijk straatbeeld kreeg. De gevels aan de zijde van de speelplaats werden gekaleid, wat in combinatie met de nieuwe ramen en de vernieuwde laagbouwen een nieuwe frisse look gaf aan de speelplaats. De speelplaats zelf werd ook volledig heraangelegd, met onder andere een avonturenpad, fietsenparcour en speeltoestellen op schors.