PIT-EIFFAGE

Renovatie landhuis De Grubbe – Everberg

  • Werftype: Renovatie
  • Bouwheer: Agentschap Facilitair Bedrijf
  • Architect: Assar Llox Architects
  • Aanvang der werken: Mei 2021
  • Einde der werken: Juli 2023
  • Bedrag: 3.154.874,68 euro

In het midden van domein De Grubbe in Everberg staat een eeuwenoude villa. In 1907 werd er op het domein een vogelpark opgericht. Later was er op het domein ook een legerkazerne en een hondendressuur gevestigd. Vandaag doet het domein dienst als gesloten jeugdinstelling. De villa verouderde omdat ze nog amper gebruikt werd, maar daar kwam verandering in.Het bestaande gebouw is volledig gestript, waarbij enkel de buitenmuren zijn behouden. Op deze manier is er een blank canvas waarop de nieuwe invulling kan gezet worden.Wegens uitbreiding van de capaciteit van de jeugdinstelling, waren er ook extra klaslokalen nodig voor de opleiding van de jongeren.Bij het ontwerp van deze klaslokalen is er extra aandacht voor brandveiligheid, akoestiek en gebruikscomfort. Specifiek voor de gebruikers is er ook extra aandacht voor in- en uitbraakweerstand door gebruik van hiervoor ontworpen materialen. Volgende werken waren omvat in onze opdracht:Het plaatsen van isolerende en brandwerende voorzetwanden, met een grote stootvastheid. Hierbij ging extra aandacht naar de luchtdichte aansluitingen tussen de voorzetwanden en het nieuwe houten buitenschrijnwerk. Het houten buitenschrijnwerk is gebaseerd op de oorspronkelijke ramen, maar met enkele wijzigingen om dit buitenschrijnwerk te laten voldoen aan de hedendaagse akoestische en isolerende eisen. Bijkomend zijn alle houten ramen en deuren uitgevoerd met een inbraakweerstand van RC2, RC3 of RC4.De vloeropbouw is gerealiseerd doormiddel van gebruik van elementen uit de houtbouw, dit om het totale gewicht van de vloeren te beperken. De vloeren bestaan uit I-joists, LVL-balken en OSB-ondervloeren. Om de gevraagde brandweerstand van REI60 te behalen is er gebruik gemaakt van brandwerende vloerelementen die rusten op een akoestische onderbreking, om contactgeluiden te elimineren.Voor de plafondopbouw is er gebruik gemaakt van een dubbelle opbouw. Enerzijds een brandwerend plafond tegen een houten structuur, met rotswolisolatie. Anderzijds een verlaagd klimaatplafond, dat een dubbele functie omvat. Dit klimaatplafond is een afwerking onder de verschillende leidingen, kanalen en andere technieken. Verder functioneert dit plafond ook als koeling en verwarming van de ruimtes. De verlichtingsarmaturen en de ventilatieroosters zijn beide onzichtbaar ingewerkt in dit plafond.De binnenafwerking heeft PIT eveneens voor zijn rekening genomen. We hebben onder meer houten inbraakwerende binnendeuren, stalen binnendeuren met inbraakwerend figuurglas, een mobiele wand en een keuken en meubilair in volkern geplaatst.De gebruikte technieken op deze werf omvatten onder meer een warmtepomp voor de koeling en verwarming, een luchtgroep voor de ventilatie in de verschillende ruimtes, een localisatiesysteem dat is ingewerkt in de vloeropbouw en een veiligheidssysteem met badgelezers dat is toegepast op alle binnendeuren. Veiligheid was een belangrijke pijler in onze opdracht, met aandacht voor de brandveiligheid met brandcentrale en enkele specifieke veiligheidssystemen.Al deze systemen zijn onderling gekoppeld met elkaar via een GBS (gebouwbeheersysteem) en een VBS (veiligheidsbeheersysteem) en worden centraal aangestuurd en geregeld met voorgeprogrammeerde parameters. Deze koppeling is eveneens doorgetrokken en gesynchroniseerd met de bestaande gebouwen en bestaande systemen op de site.